Taas säästetään katuvalot sammuttamalla…

Janakkalan kunnan tekninen lautakunta on taas suuressa viisaudessaan päätynyt säästämään sammuttamalla valot öiseen aikaan. Vaikka tuon esityksen puolesta äänestikin ”oman porukkani” väki, niin en voi kuin ihmetellä! Eikö sielä kukaan osaa laskea, lukea, saati sitten ajatella!?

Viime vuonna katujen valaistukseen käytettiin 210 000 euroa, ja silloin sammutuskokeilu oli voimassa miltei koko vuoden. Nyt pitäisi säästöä sitten saada samalla keinolla, vaikka se jo viime vuonna todettiin sudeksi. Hämeen Sanomien tämän päiväisessä jutussa aiheesta (http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/241026-janakkala-alkaa-taas-sammutella-katuvaloja) verrataan viime vuoden toteumaa, ja tämän vuoden ennustetta tämänhetkisen tilanteen jatkuessa. Noita lukuja ynnätessä pääsee helposti käsitykseen tuon sammuttelun vaikutuksista; jos jatketaan tällä käytännöllä, muodostuu tämän vuoden kuluiksi melko tarkalleen saman verran kuin viime vuonna, jolloin ko. kokeilu oli käytössä miltei koko vuoden. Eli ei mitään merkitystä!

Meillä Turengin Tervaskaarteessa on jo nyt, öiden alettua reilummin pimentyä, nähty hiippareita pihoilla pyörimässä! Hiipailijat ovat olleet aina liikeellä yöllä kolmen ja neljän välillä, eli juuri silloin kun yö on pimeimmillään. Miten käykään nyt kun valaistusta ei ole tuohon aikaan ollenkaan!?

Miksi tässä kunnassa miltei kaikki päätöksenteko on juuri tätä!? Kiitos taas TEKLA:lle unottomista öistä! (toisaalta, ompa aikaa kirjoitella tänne..)

Alla kopio tiistaisesta teknisen lautakunnan pöytäkirjasta ko. asian osalta.

86 §

Teknltk 20.8.2013              (Valmistelija: kunnanpuutarhuri Eero Simola, p. (03) 680 1346)

Katuvalojen yösammutuksesta on säästöohjelmassa arvioitu saatavan vuosittain pysyvästi 35.000 euron säästöt. Katuvaloenergiaan on varattu kuluvalle vuodelle 173.500 €. Alkuvuoden kulutus  / TA2013 tot. on tammi – heinäkuussa ollut 135.200 € (78 %).

Vuonna 2012 katuvalojen kunnossapitoon kului sähköenergiaa 209.991 € ja kunnossapitoon 26.345 €.

V. 2013 talousarvion katuvaloenergiaan varattu summa tulee tämän hetkisillä katuvalojen valaistusajoituksella ylittymään 40.000 -50.000 €. Talousarviossa pysyminen vaatisi yösammutuksen käyttöönoton.

Katuvalokeskuksiin on kesän 2013 aikana asennettu etäohjattavia säätölaitteita 58 keskukseen ja kuuteen keskukseen tulee vielä lähiaikoina myös vastaavat asennukset. Järjestelmä mahdollistaa tarvittavien keskusten ohjauksen keskitetysti yhtä aikaa.

Toimialajohtaja: Tekninen lautakunta päättää ottaa yösammutuksen käyttöön 14.8.2013 alkaen koko kunnan alueella klo 00-05 välisenä aikana lukuun ottamatta Turengin ja Tervakosken päätaajamien liikekeskuksia ja seuraavia ELY-keskuksen hallinnassa olevia pääväyliä: Turengintie-Lammintie (mt 292), Harvialantie-Hausjärventie (mt 290) ja Vähikkäläntie (mt 2894).

Päätös: Asiasta käydyn keskustelun aikana jäsen Marko Ojanen jäsenten Tomi Lindstén ja Ari-Pekka Jaatinen kannattamina ehdotti toimialajohtajan ehdotuksesta poiketen, että yösammutusta ei hyväksytä ja jatkossa katuvalot sammutetaan kokonaan toukokuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin.

Todettuaan keskustelun asiasta päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että koska keskustelun aikana on tehty toimialajohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu muutosesitys, on asiasta suoritettava äänestys. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen ja määräsi suoritettavaksi nimenhuutoäänestyksen: Ne, jotka kannattavat toimialajohtajan ehdotusta vastaavat ”jaa” ja jos ”ei” voittaa, tulee jäsen Marko Ojasen ehdotus teknisen lautakunnan päätökseksi.

Selonteko ja äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin viisi (5) ”jaa” ääntä (Kaukonen, Lintukoski, Saarinen, Välilä ja Nylund) ja neljä (4) ”ei” ääntä (Jaatinen, Lindstén, Ojanen ja Sorsa), joten puheenjohtaja totesi teknisen lautakunnan hyväksyneen toimialajohtajan ehdotuksen.

Marko Ojanen jätti eriävän mielipiteensä päätökseen.

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi