Luokaton luokkasota

Olen seurannut keskustelua ”kiakkovieraiden” järjestämästä mellakasta itsenäisyyspäivänä. Mitä enemmän kuulen tapahtumaa puolustavien ja tapahtuman järjestäneiden ihmisten mielipiteitä asiasta, sitä enemmän huolestun asioiden tilasta.

Kiakkovieraat siis järjestivät mellakan protestoimaan eliitin ylivaltaa, ja toimimatonta hallintoa vastaan. Parissa asiassa olen heidän kansaan samaa mieltä:

1. Jos kokee yhteiskunnassa epäkohdan, se pitää pyrkiä korjaamaan.

2. Yhteiskunnassamme on ällä hetkellä paljon korjattavia asioita.

Tähän se sitten jääkin. Heidän tapansa lähestyä asiaa on aivan nurinkurinen.

Katsoin eilisen A-Talk ohjelman, jossa oli toimintaa perustelemassa mm. nimettömänä omilla kasvoillaan esiintynyt tapahtuman järjestäjä, sekä omalla nimellään esiintynyt opiskelija Riikka Yrttiaho. Yrttiaho perusteli radikaalia toimintaa sillä, että ”sorrettu kansanosa” ei koe normaalia demokraattista tapaa vaikuttaa asioihin omakseen, tai edes mahdolliseksi. Nämä ihmiset kuitenkin haluavat perustaa uuden toimivamman yhteiskunnan.. Miten ihmeessä se tulisi toimimaan? Tämä oli oikeasti kysymys johon tahdon vastauksen. Mille se uusi yhteiskunta perustuisi? Kommunismin ovat jo kommunistitkin tunnustaneet toimimattomaksi. Demokratiaa nämä eivät koe omakseen. Mikä sitten?

Kiakkovieraat sanovat taistelevansa luokkayhteiskuntaa vastaan. Mitä luokkayhteiskuntaa? Se on totta, että Suomessa(kin) on eri työstä eri palkkaa saavia ihmisiä. Minä ihmettelen sitä ajatusmallia, jossa yrityksen omistaja / johtaja ei saisi tienata yhtiön tulokseen sidottua palkkaa. Toki, tämän hetkiset palkat korkeimmalla tasolla ovat todella korkeat, mutta ei niihin vaikuteta paikallisesti mellakoimalla. Eikä niihin tulla vaikuttamaan Suomessa muutenkaan. Ylemmän johdon palkkataso määräytyy kansainvälisen tason mukaan, ja siihen nähden Suomalaiset johtajat ovat itse asiassa palkkakuopassa. Tavallisen työntekijän palkkaan vielä pystyy vaikuttamaan valtion sisäisesti, mutta sitäkään ei tehdä mellakoimalla; se tehdään neuvottelemalla, sen jälkeen kun on ensin luotu pohja niille neuvotteluille. Tämä tapahtuu poliittisesti, ei edelleenkään mellakoimalla.

Ituja kuulemma luokattomasta yhteiskunnasta jo on maailmalla, esimerkiksi Kreikka kuulemma on hyvä vauhtia matkalla siihen. Tuota… Ei ole! Kreikka on matkalla hallitsemattoman konkurssin kautta anarkiaan.

Päättelin järjestävän ja puolustavan tahon mielipiteistä, että sorretun kansanosan määrä on melko mittava. Tästä päättelisin, että muutosta tahtovien määrä myös on mittava. Eikö olisi järkevämpi tapa organisoida oikeasti mittava kansanliike, joka pyrkisi vaikuttamaan asioihin äänestämällä, kansalaisaloitteilla, ym. hyväksyttävillä tavoilla. Ok, aiemmin jo sanoin, etteivät he koe tapaa omakseen, mutta eikö porukasta kuitenkin löytyisi sellaista ydinryhmää, joka pystyisi osoittamaan demokraattisen toiminnan edut hallitsemattomaan väkivaltaan nähden, ja näin koota nämä sorretut yhteiseen rintamaan äänestämään paremman tulevaisuuden puolesta?

Ei. Eivät he oikeasti muutosta tahdo. Näin minä se ainakin heidän toimistaan päättelen. He tahtovat tekosyyn, tai siis omasta mielestään oikeutetun syyn, rettelöidä, mellakoida, ja rikkoa paikkoja. Pieni ydinporukka on oikeasti närkästynyt asioiden tilasta, mutta eivät hekään mitään muutosta ole rakentamaa. Eivät tällä tavalla.

Tähän väliin sanon, että poliisin toiminnassa ei ollut mitään moitittavaa.  Paikalla olleet ”mielenosoittajat” olivat paikalla omasta halustaan. (pois lukien väärään paikkaan vahingossa osunut ohi/ läpikulkija) Tilanteen kärjistyessä väkivaltaiseksi, olisi sivullinen poistunut paikalta, tai siirtynyt siten, ettei poliisin voimatoimien olisi tarvinnut heihin kohdistua. Jos olet etulinjassa mukana porukassa joka kaataa mellakka-aitaa, ja huitoo lavattomalla jääkiekkomailalla, ja saat naamallesi kaasua, joudut pidätetyksi, tai joudut väkijoukkojen hallintaan käytettävän hevosen töytäisemäksi, sinä et ole sivullinen uhri.

Minä olen sitä mieltä, että mieltä saa, ja pitääkin osoittaa. Pitää vain tarkasti miettiä miten se tehdään, jottei se ryhdy sotimaan tavoitettaan vastaan.

Lopuksi vielä tahdon kiittää kiakkovieraita vakuutusmaksujeni  nousemisen johdosta! Sillä sitä jaetaan minunkin vähät rahani tasaisemmin.

Kommentoi



Kommentit

  1. 16.04 05.02.2014

    Selkeä ja perusteltu mielipide. Samanlainen ajatuksenkulku tapahtuneesta

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi