Suomi: Säästämällä konkurssiin

Viimeisimpien tietojen mukaan euroopan talousnäkymät ovat lähteneet kehittymään positiiviseen suuntaan. Talous on miltei kautta euroopan nousussa, ainoastaan Suomi on kasvumaista jäänyt kehityksessä selkeästi jälkeen. Mitä Suomessa siis on tehty toisin?

Maissa joissa kehitys on ollut selvästi positiivisempaa, on myös nähtävissä selkeä kaava toiminnassa: Maltillinen säästökampanja, yhdistettynä merkittäviin paikalliseen tuotantoon kohdistuviin sijoituksiin. Eli Suomen tavoin on joitan säästötoimenpiteitä tehty, mutta huomattavasti maltillisemmin, ja toisin kuin Suomessa, on lähdetty panostamaan tuotannon kehityksen kautta tapahtuvaan tulojen lisäykseen!

Eilisessä TV- haastattelussaan Olli Rehn kertoi oman näkemyksensä ainoaksi vaihtoehdoksi talouden elvyttämiseksi: Vähintään 1,8 miljardin euron säästö, joka on vain alkua varsinaiselle vähintään kolmen miljarin säästölle. Missä kohtaa minä nyt olen ymmärtänyt väärin? Eikö paras tapa elvyttää valtion taloutta ole varmistaa talouden kasvu rahan liikkuvuuden kautta, ei sen kulutuksen lopettamisen kautta?

Ainoa perustelu minkä voin nykyiselle taluspolitiikalle keksiä, on Suomen talouden tarkoituksellinen alasajo. En minä muuten voi ymmärtää, miksi toimitaan juuri päinvastoin kun pitäisi. Nyt pitäisi rohkaista ihmisiä sijoittamaan ja yrittämään. Se ei tapahdu siten, että kaikki palvelut ja yritämisen mahdollistavat rakenteet ajetaan  alas, ja suositaan kaikessa muualta maailmasta tuotettavaa palvelua ja tuotantoa. Ruoan tuotanto on jo kohta ajettu alas, palvelualojen tekijät tulevat jo suomen ulkopuolelta. Rakennusteollisuus on ajettu ahdinkoon, ja jäljellä olevat toimijat ottavat tekijät halpamaista.. Infrastruktuurin annetaan rapautua, koska pitää säästää. Ei ymmärretä, että nyt rakentaminen ja kaikenlainen infraan satsaaminen olisi halpaa, loisi työpaikkoja, sekä lisäisi valtion välillisiä ja välittömiä tuloja.  Kehitys kohdistuisi siis silloin juuri sinne, misä sitä eniten tarvitaan; Suomalaisiin ihmisiin. Ihmiset saisivat työtä, ryhtyisivät luottamaan tulevaisuutee, ukaltaisivat sijoittaa ja kuluttaa. Toisin sanoen; Suomalaiset veronmaksajat, ihmiset, kääntäisivät Suomen talouden nousuun. Jossain vaiheessa sijoitus on joka tapauksessa tehtävä. On suuri ero siinä, tehdäänkö se nyt, vai tehdäänkö se vasta sitten, kun restaurointi on jo myöhäistä, ja rakentaminen kallista.. Ei nykyisellä politiikalla saada aikaan minkäänlaista oikeaa säästöä. Kulut tulevat joka tapauksessa eteen, niin palveluiden kuin teollisuudenkin osalta. Ero on suuruusluokassa… Minä sijoittaisin mieluummin 10€ nyt, kuin 1000€ parin vuoden päästä..

Kiteytetysti voi siis sanoa: Suomen talous nousuun Suomalaista tuotantoa tukemalla, ja ihmisten usko ja luottamus palauttaen. Ei säästäen ja rankaisten!

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi